Rolstoelbus Rotterdam

Hoe realiseer ik wegmarkeringen voor gehandicapten?

Geplaatst op

Sinds januari 2017 is het voor eigenaren van gebouwen en bedrijven verplicht om de toegang gehandicapt vriendelijk te maken. Het is een mooie ontwikkeling waar steeds meer gebouwen worden aangepast en volledig toegankelijk zijn voor een maximale beleving voor iemand in een rolstoel. In deze blog duiken we dieper in op de richtlijnen van een gehandicaptenparkeerplaats en hoe jij voor een evenement of je eigen bedrijf wegmarkeringen realiseert. Zo moet je voldoen aan bepaalde eisen die hierbij horen. 

Richtlijnen gehandicaptenparkeerplaats 

Er moet tenminste 1 gehandicaptenparkeerplaats aanwezig zijn bij openbare gebouwen, en voor woningen die speciaal aangepast zijn voor gehandicapten. Deze parkeerplaatsen mogen niet verder van 50 meter van de ingang vandaan zijn. Bij publieke parkeerplekken en parkeergarages moet tenminste 5% van het totaal aantal parkeerplekken ingericht zijn als een gehandicaptenparkeerplaats. Bij parkeerlocaties met meer dan 50% hoeft dit 2% procent te zijn. Dat is circa 1 gehandicaptenparkeerplaats per 50 parkeerplekken. 

De gehandicaptenparkeerkaart 

Een gehandicaptenparkeerplaats is te herkennen aan een witte P met een wit rolstoelsymbool. Dit is ook wel te herkennen aan een blauw verkeersbord E6. Het parkeervlak kan ook voorzien zijn met een gekruist vlak. Personen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren. Daarnaast bestaan ook gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken. Vaak op drukke locaties kan dit in combinatie met een tijdsaanduiding. Zo kunnen op minder drukke tijden ook andere auto’s hier parkeren. Voor een persoon met een gehandicaptenkaart is dit natuurlijk niet verplicht om hier te parkeren, je mag net als anderen ook op normale parkeerplaatsen parkeren. 

Gehandicaptenparkeerplaats realiseren 

Een parkeerplaats voor gehandicapten moet je voorzien van de juiste aanwijzingen. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren met wegmarkeringen die professioneel zijn geplaatst en voldoen aan alle richtlijnen waar een gehandicaptenparkeerplaats aan moet voldoen. Ontdek bij een partij als Figoo wat nodig is en hoe speciale wegmarkeringen te realiseren zijn. Voor elke situatie waar een gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd moet worden is een plan op maat nodig. Zo kan er bijvoorbeeld een verschil zijn tussen een tijdelijke markering en een permanente. Om hierover het beste advies te ontvangen is het aan te raden om in gesprek te gaan met de wegmarkering specialist. 

Gerelateerde berichten

Het belang van een degelijke verzekering

Verzekeringen spelen een cruciale rol in ons leven, hoewel we er vaak niet dagelijks aan denken. Het afsluiten van de juiste verzekeringen kan...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden